Ilumnia Magister Luidspreker….een Muzikale Magiër

Wat als…. het coronavirus geen roet in het eten had gegooid en je de kans gegrepen had om een middag te komen genieten van muziek en kunst bij Music Unites. Tja met “wat als” kan ik je geen Ilumnia Magister luidspreker en MSB Select dac laten horen… maar wat kan ik dan wel? Als ik nu eens mijn ervaringen met de Ilumnia Magister en Vocalis luidsprekers neerschrijf. Hoe deze toch wel unieke luidsprekers muziek hebben gemaakt in mijn luisterruimte / woonkamer / showroom.

In September 2019, op de X-Fi-show, was een van de ruimtes van collega importeurs / fabrikanten die me aansprak de Ilumnia ruimte. Tom en Jef, geholpen door de immer enthousiaste Lukas. Een mooie ruimte en een goeie sound. Enkele weken later in Brussel waren zij buren op de Brussels HiFi Show van New Music.  Ze speelden er met de Vocalis en de Thrax Ares geïntegreerde versterker. Lukas had ook de Wavac versterkers bij, maar in de kleinere ruimte had de Ares net wat meer controle. In de leuke gesprekken op de gang en aan de bar rijpte het idee om eens samen iets te doen. Toen ik het voorstel opperde om een Music Unites event te organiseren met de Ilumnia Magister luidspreker, werd een datum ingepland en hop met de geit.

Ilumnia New Music SHow 2019

Goed begonnen is half gewonnen

Om de Music Unites expo te kunnen voorbereiden brachten Tom en Jef begin Februari de Ilumnia Magister luidspreker. Een half uurtje later hadden ze een plekje gekregen in de luisterruimte en kon de fun beginnen. Een goeie luidspreker is namelijk niet zomaar even snel neergezet. De juiste plek vinden zodat hij zijn energie mooi in de ruimte presenteert en muzikanten tot leven brengt vraagt iets meer tijd. Daar kon ik mee beginnen. De voetjes onder de luidsprekers hadden viéltjes zodat het verplaatsen op de parketvloer zonder problemen kon.

Eerdere ervaringen met de Thrax Ares versterker waren positief en omdat deze versterker door z’n eenvoud en muzikaliteit een betaalbare match is voor de Magister werd de Lan kabel aangesloten en kon ik beginnen muziek te streamen vanuit Roon en mijn System set up playlist.

Als een nieuwe luidspreker in mijn luisterruimte staat dan luister ik de eerste dagen vanop afstand. Ik speel dan doorlopend verschillende soorten muziek om zo een gevoel te krijgen voor de tonale balans en de energie die de luidspreker produceert in de ruimte. Wat bedoel ik nu daarmee? Tonale balans is de verdeling doorheen het frequentiegebied. Een dirigent brengt een orkest in balans door de verschillende secties van een orkest wat zachter of wat luider te laten spelen. Als je de positie van een luidspreker verandert in een ruimte dan kan je dit beïnvloeden. Dichter bij de muur of hoek geeft bv meer laag, verder van de muur af klinkt meer open maar met wat minder laag. Ook de afmetingen van de ruimte hebben hun invloed hierop.

Tunen en tweaken

Na enkele dagen luisteren krijg ik een beter gevoel voor de luidspreker, en ga ik aan de slag. Tape op de grond plakken, afstanden meten, wat rekenen en veel luisteren… hetzelfde liedje elke keer weer. Hoe klinkt die bas, zijn de basnoten mooi evenwichtig qua energie, zit de attack (aanslag) van de snaar goed. In een andere post zal ik hier dieper op ingaan…

Na een week had ik het gevoel dat de Ilumnia Magister luidspreker echt muziek stond te maken in mijn ruimte. Heel aangenaam qua transparantie, muzikaal verfijnd en heel veel uiteenlopende muziekgenres die de revue passeerden. De Ares zorgde voor een goeie controle en de eenvoud van een geïntegreerde versterker en een set speakers sprak me echt aan. Het leven is al complex genoeg :-)

Ik belde Tom en deelde mijn enthousiasme en ervaringen met hun baby. Hij was ook benieuwd naar de sound en enkele dagen later spraken we af om een middag muziek te luisteren. Toen Jeff en Tom binnenkwamen reageerden ze eerst voorzichtig positief. Ze hebben dan ook een goed getraind gehoor en kennen hun luidspreker als geen ander. Jef haalde zijn meetapparatuur boven en vroeg of hij even mocht meten. Terwijl hij dit deed ging ik koffie maken. Vanuit de keuken hoorde ik de pulsen en sweeps van het meetprogramma. Toen ik met een lekkere kop koffie de luisterruimte binnenkwam zei Tom: “OK we kunnen naar huis”. Mijn grote vragende ogen en verraste blik deden de 2 broers schaterlachen… “Tja” zei Jef, “als ik zo een rechte meting heb dan blijf ik er ook af. Hoe heb je dat gedaan?”… ik antwoord: “euh luisteren naar muziek en veel tijd insteken… ” Zonder te meten?” vroeg Tom “yep enkel mn oren…” zei ik… “amai das knap… “…beide broers waren blij dat hun luidspreker goed stond te spelen en onder het genot van koffie en een koekje bespraken we de volgende stap om met Music Unites demo’s te doen met de Ilumnia Magister luidspreker.

Magister - Ares - MSB

De Ilumnia Magister Luidspreker met een MSB Discrete DAC maakt het verschil

De MSB Discrete Dac die onder de Ares in het audio meubel stond trok de nieuwsgierigheid van beide broers. Wat zou er gebeuren als we die ertussen zetten? De Discrete DAC van MSB heeft een eigen volumeregeling, die je in het menu kan uitschakelen. Via de gebalanceerde uitgang werd de dac verbonden met de XLR input van de Ares. De Netwerk kabel werd uit de Ares gehaald en in de renderer module van de MSB gestoken. Ook de Pro ISL module kreeg een optische kabel vanuit de Pro USB module die aan de Pink Faun 2.16 server was aangesloten.

Na enkele noten muziek was het al snel duidelijk. De Ilumnia Magister speelde op een ander niveau en ook de Thras Ares deed zijn duit in het zakje. De Dubbele mono versterking bracht de verfijning en finesse van de MSB dac perfect tot aan de luidsprekers. Het voordeel van de MSB Discrete dac (en ook de andere DAC’s uit hun gamma) is de verwisselbare input modules. Naast de standaard ingangen heeft deze DAC 2 input slots.

Zo konden we wisselen tussen de USB Pro – ISL module en de renderer. De renderer module is een Roon Endpoint. Dit wil heeft als voordeel dat de aansluiting rechtstreeks via de LAN kabel gaat in een netwerk. De Roon server herkent dan de netwerk module en je kan deze activeren als uitgang. Zo kan je via Roon ook het volume regelen (als je de dac rechtstreeks op een eindversterker aansluit) In deze set up stond hij ingesteld op een vaste output.

MSB Discrete DAC

De Pro USB module is een klein blokje dat je aalsuit met een USB kabel op de Roon Server. Dit blokje dat door MSB zelf is ontwikkeld, zet dan de data om naar licht. Met een lange optische datakabel, ga je dan naar de PRO ISL input module die deze data in de dac brengt. Zo ontstaat er een “galvanische scheiding” omdat er geen elektrische verbinding is tussen de server en de DAC.

Het verschil tussen beide inputs liet de Ilumnia Magister duidelijk horen. De PRO USB had nog meer rust en aflijning van de verschillende stemmen en instrumenten in de nummers die we speelden. Ook kleine dynamische verschillen in muziek (aanzet van noten, de eerste letter van een woord waarbij er een klein accentje wordt gegeven dat even iets luider klinkt waren beter hoorbaar.

Het is subtiele informatie in de opname die laat horen hoe muzikanten hun instrument bespelen, de plaats waar ze staan… vooral hoorbaar bij live opnames omdat studiowerk altijd een grote onbekende blijft. De subtiele en toch krachtige aanzet van bv de sax in Nobody knows the trouble (Arne Domnerus – Antiphone blues) en de ruimtelijkheid van de Spanga kerk in Zweden. Een mooie balans tussen het orgel en de sax. Wow… daar kregen we kippenvel van.

Als Luce Dufault haar “famous blue raincoat” zingt hoor je de droefheid, het gemis maar ook de subtiliteit van het snarenspel op de gitaar. Een nummer dat je echt naar de keel grijpt. Hilary Hahn speelt “The Lark Ascending” op een prachtige wijze samen met het LSO. Deze opname is ook in MQA beschikbaar via Tidal streaming en de MSB laat hier horen hoe mooi de MQA decoding geïntegreerd is in de DA converter.

Deze ladder-dac haalt echt elk subtiel detail uit deze opname. De ijle viool, die een fladderende vogel uitbeeld, en het orkest dat het landschap eronder kleurt. Poëzie ten top die je helemaal tot rust laat komen. Wat is het heerlijk om zo’n muziekinstallatie in huis te hebben. Een Magiër.

Music Unites Lente 2020

Vorm en functie

De Ilumnia Magister luidsprekers hebben een uitstekende afwerking. De zachte lijnen van de kast in combinatie met de zilveren metalen accenten maken deze luidspreker een interieur vriendelijke gast. De unieke driver die Jef en Tom zelf hebben ontwikkeld geeft een omni radiale afstraling. de zwevende tweeter erboven zorgt ervoor dat de timing en fase correct blijven. Voor de liefhebbers van de technische details verwijs ik graag naar de website van Ilumnia. Hier kan je alle info vinden.

Wat mij enorm bijblijft is de absoluut lage vervorming en microdetail. Deze luidspreker heeft echt een wow factor qua muzikaliteit en performance. Ook op lagere volumes klinkt hij levendig en de dynamiek blijft. Dit is bij gewone dynamische luidsprekers niet altijd het geval. Daar neig je om na verloop van tijd luider te gaan spelen.

Kan deze luidspreker luid…Yep de enige beperking is massieve grote orkesten met een punch in het laag waar je maag normaal gezien al ongemakkelijk van wordt (denk even aan de filmmuziek “Thor – Bryan Tyler”, daar loop je tegen de limieten aan van deze speaker. Ik ben er zeker van dat de beide ingenieuze broers hier in de toekomst nog wel iets op vinden :-)… Challenge Jef ;-)

Het leuke is dat Martine, mijn echtgenote, ook best wel gecharmeerd was door de Magister en Vocalis. Zij is best kieskeurig als het op design en interieur aankomt. Haar opleiding als interieur architecte en haar kennis van houtsoorten en de bewerking ervan maakte dat ze met een bewonderende en goedkeurende blik van de speakers in de woonkamer genoot.

Het langdurig blootstellen van je oren aan deze geluidsdruk  (Dik boven de 90dB ) beschadigt je gehoor en is dus voor muziekliefhebbers sowieso al geen goed idee… Misschien iets voor sommige collega’s op beurzen…K hoop dat ze dit lezen.

Wat als de Ilumnia Magister…

Lopen en denken….dat is best lastig of interessant…want je hebt dan veel tijd om te denken. Sommigen onder jullie weten dat ik in September 2020 de marathon van Antwerpen wil lopen. Dit ten voordele van Kom op tegen darmkanker. Toen ik maandagmorgen net na het 1e WE van onze Music Unites editie aan het lopen was begon het in mijn hoofd te spoken…Wat als…?  Hoe ver kan ik die speaker pushen? Wat zou er gebeuren met andere apparatuur ervoor? Hoe zou de ervaring met de Magister zijn als… Zou ik daar in die opname nog meer horen?…

Vragen die je als muziek en audio liefhebber niet loslaten. Daarom is het ook een fantastische hobby en beleving om elke keer opnieuw te gaan ontdekken. Zoals: Control Alt Delete en opnieuw…

Dus toen ik thuiskwam…alles afgezet, systeem uit elkaar getrokken, rack bijgezet… en terug beginnen bouwen… De Thrax Teres stereo eindversterker, MSB Select DAC, MSB Reference transport, Thrax Yatrus draaitafel, bij BelHiFi een EPC 2 phono voorversterker opgehaald van Electrocompaniet…. Na een uurtje of 2 stond alles weer in elkaar… aanzetten en wegwezen :-)….

Na enkele uren werken in mn kantoor, kwam ik terug de luisterruimte binnen. Hmmm dat is nog ff iets anders fluisterden mijn oren. Microdetails, lucht omheen de instrumenten, ruimtelijke afbeelding…overal waren dimensies bijgekomen. Ok dus die speaker kan echt wel verder… Een glimlach kwam op mijn gezicht…opnieuw enkele van mijn favoriete opnamen erbij genomen. Zowel CD, LP en streaming passeerden de revue.

Genieten van muziek

Het systeem was er eigenlijk niet meer.. Dat klinkt vermoedelijk raar maar door het oplossende vermogen, de verfijning in de muziekweergave kon je geen luidsprekers meer horen. Het geluid kwam van achter de luidsprekers, ertussen, boven…net alsof er een podium in de woonkamer was gemaakt waarop artiesten muziek brachten. Een live optreden in de woonkamer. Hoe gaaf is dat :-)

Driedimensionaal muziek beluisteren. Muziek die je als een tijdmachine meeneemt… Bach to the Future :-) Een oude opname van Jacques Prevert waarop je de spoelen van de bandopnemer hoort “piepen” als de band er tegenaan loopt terwijl Yves Montand “Les Feuilles Mortes” zingt.

Peter Ustinov komt Peter en de wolf in de woonkamer voorlezen. Lady GaGa en Bradley Cooper zingen hun versie van Shallow terwijl mn vrouwtje even dicht tegen me aan komt zitten op de bank… Roger Waters en Pink Floyd spelen live in mijn woonkamer en de muziek omarmt me. Geluiden komen van links en rechts, terwijl ik helemaal geen Home Theater met Atmos speakers heb. Heerlijk …

De dagen nadien kon ik focussen op het nog verder fijn-tunen van het systeem. MIG-SX van SR onder de eindversterker, HFT’s in de ruimte optimaliseren…aandacht voor de kleine details die in hoge resolutie systemen als deze echt een verschil maken. Daarom zijn het ook “Hoge Resolutie” producten. Er is zoveel informatie beschikbaar via bv een gewone CD, die 16-44 opgenomen is. (Het standaard Red Book formaat) maar veel digitale producten halen daar maar een fractie uit. OK 70-80% maar om de laatste bitjes eruit te puren moet je echt wel een stapje verder gaan.

Music Unites WE 2

Toen ik Tom en Jef een berichtje stuurde dat ik het systeem nog een beetje had aangepast waren ze benieuwd. Het zijn zelf ook 2 muziekliefhebbers en hun ervaring met tweaken en het zoeken naar de heilige audio graal is hen niet onbekend. Toen ze op zaterdagmiddag binnenkwamen slikten ze even toen ze zagen dat ik het hele systeem veranderd had. Oooh amai….met de Select DAC…hm das interessant, na enkele nummers zei Tom…amai ja das de moeite… nog meer controle, openheid, informatie…

We hebben er een lekker glas wijn op gedronken en genoten van Muziek. Ook Lukas kwam nog langs en was helemaal in de wolken. Bedankt voor de leuke muziektips Lukas.

De Ilumnia Magister luidspreker en zijn kleinere broer de Vocalis zijn Belgische producten waarom we fier mogen zijn. Met een goeie versterker en zorgvuldige plaatsing laat deze luidspreker enorm veel mooie muziek horen en is dus met recht en reden…EEN VERY FINE SOLUTION!

Proficiat Jef en Tom Nuyts met jullie prachtige product en bedankt dat voor deze fijne ervaring met de Ilumnia Magister luidspreker.