Music was my first love

Music was my first love
And it will be my last.
Music of the future
And music of the past.

Muziek is een fantastisch medium dat mij al heel veel plezier heeft bezorgd, en dat nog steeds doet.

Music was my first love is ook de reden dat ik Very Fine Solutions gestart ben. Muzikaal plezier bij de mensen brengen. Herinner jij je ook nog het nummer “Music” van John Miles uit 1976? Ik was toen 9 jaar :-) en het liedje raakte mij direct. Het gaat dan ook over wat muziek betekent voor iemand. Met een producer als Alan Parsons, een grote naam in de Rockmuziek, verdient dit nummer een ereplaats plaats in de muziekgeschiedenis. Weet je nog hoe het klonk?

Music – John Miles

De diversiteit in het nummer met z’n ballade & rock, de orkestrale en vocale delen maken het gevarieerd en dynamisch meeslepend. Een beetje zoals een goeie muziekinstallatie moet doen. Alle vormen van muziek weergeven op een pakkende manier.

Hoe kan je ten volle van muziek genieten?

Om van muziek te genieten is akoestiek een belangrijk element, anders zou er bv in concertzalen en culturele centra niet zoveel aandacht aan besteed worden. Maar wat is nu juist akoestiek? Sommige mensen horen direct een verschil, anderen minder of helemaal niet. Er zijn mensen die beter horen dan anderen en je hebt er ook die supergevoelig zijn voor bepaalde frequenties. De gemiddelde luisteraar heeft ook een gemiddeld gehoor. Toch zijn er mensen die beter verschillen kunnen onderscheiden door een verschillende akoestiek. Een geoptimaliseerde ruimte geeft een beter resultaat met hetzelfde audio systeem als in een niet geoptimaliseerde ruimte. Hoe komt dat dan? Hoe belangrijk is akoestiek in jou leefwereld?

Wat is de invloed van slechte akoestiek op jou leefomgeving?

Volgens Wikipedia is akoestiek “de wetenschap die zich bezig houd met geluid”. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. De meeste geluiden die we horen zijn boven water. Dat medium is dus in normaal gezien lucht. Akoestiek kan je ook verstaan als “de invloed die een ruimte heeft op de klank en de nagalmtijd van geluid”

De akoestiek van een ruimte dient dus aangepast te zijn aan het gebruik. Een opnamestudio heeft andere akoestische noden dan een concertzaal. Maar ook een klaslokaal of vergaderruimte heeft zijn eigenschappen en noden.

De nagalmtijd is hier een belangrijk gegeven. Heel even een stukje theorie.

De galmtijd T is gedefinieerd als de tijd die nodig is voor een geluidsafname met een factor 1 miljoen (60 dB). Deze (galm)tijd heeft een directe relatie met het volume van de zaal:

(Formule voor de berekening van de nagalmtijd)  De nagalmtijd neemt toe met het volume van de ruimte V [m³] – Neemt af met de hoeveelheid absorptie in de ruimte A [m²]

Uit deze formule kan je afleiden dat de nagalmtijd in een grote kerk of ruimte langer zal zijn dan in een kleiner leslokaal, als ze afgewerkt zijn met dezelfde materialen. Elk materiaal heeft een bepaalde absorptiecoëfficiënt en als we dezelfde materialen gebruiken hebben ze dezelfde galm eigenschappen. In een grote kerk is die veel langer dan een kleinere ruimte. Toch kan het dan nog steeds hinderlijk zijn.
De absorptiecoëfficiënt geeft aan hoeveel geluid door een oppervlak wordt geabsorbeerd. Ten opzichte van de totale hoeveelheid geluid waaraan dat oppervlak is blootgesteld. De waarde ligt normaal tussen 0 en 1. In de praktijk worden die uitersten weinig bereikt.

Geluid wordt meestal gedeeltelijk (of helemaal) teruggekaatst als het tijdens zijn tocht door de lucht een vast oppervlak treft. Een zogenaamd reflecterend oppervlak. Een absorberend oppervlak gaat dan een deel geluid absorberen…yep :-) … en dus minder reflecteren. Het aanbrengen van absorberende materialen zal dus de nagalmtijd verminderen. Met de juiste hoeveelheid in functie van een ruimte kan je zo een optimale akoestiek bereiken. Die hoeveelheid bepalen is geen natte vinger werk of een schatting. Daar doen we berekeningen voor en ook metingen.

Very Fine Solutions importeert de akoestische producten van Artnovion. Want ja, Music was my first love en het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Van bij de start van Artnovion zijn we betrokken bij dit boeiende jonge dynamische bedrijfje. Een klein bedrijfje met heel veel ervaring in het maken van akoestische producten,. Ook viel het ons op hoe zij efficiënte producten maken die ook interieur vriendelijk zijn. Deze Portugese fabrikant maakt mooie akoestische producten. Daarnaast dragen ze ook zorg voor het milieu door hun verpakkingen en producten te optimaliseren. Zo reduceren ze bv het te transporteren volume en gebruiken hout en recycleerbare materialen. Hun producten zijn een verademing om mooie oplossingen te vinden voor restaurants, vergaderzalen, studio’s maar ook woonkamers en home cinema’s en dokterspraktijken.

Moderne architectuur is niet altijd akoestisch vriendelijk.

Akoestiek is voor ons een ergonomische factor die, door vele architecten, zwaar onderschat wordt. Ze besteden aandacht aan licht en vormgeving maar van akoestiek hebben de meesten weinig kaas gegeten. Een tapijtje en een boekenkast zullen wel volstaan….maar in deze digitale tijden…wie heeft er nog een boekenkast? En wie heeft er nog tapijt… met z’n mogelijke invloed op allergieën?

De minimalistische bouwstijlen en strakke interieurs ogen dan wel mooi… maar kunnen hels worden als je er 2 kleine kinderen in laat spelen.   Organiseer je wel eens een etentje met vrienden?
Ervaar je dan ook dat het best wel luid kan worden en je elkaar niet goed verstaat en je na verloop van tijd verlangt naar stilte en rust. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je blij bent als je vrienden de deur uitzijn…. omdat dan de rust in huis weerkeert?

Als de akoestiek in orde is dan kan je meer genieten. Er zijn voor elkaar, ongewenste prikkels uitschakelen. Ook naar muziek luisteren is iets wat dan echt beter gaat. Een goed audio systeem draagt dan ook bij aan levenskwaliteit van onze klanten.  Zo kom je sneller tot rust en kan je echt genieten, samen met je familie.

Julian Treasure heeft heel veel ervaring met wat geluid met ons doet… en dan vooral slechte akoestiek. Kijk en luister even wat hij te vertellen heeft.

Als je even nadenkt over wat Julian allemaal vertelt en wat voor negatieve invloeden slechte akoestiek heeft, is het dan niet belangrijk om daar wat meer aandacht aan te besteden? Als zaakvoerders en CEO’s van bedrijven even narekenen wat slechte akoestiek hen kost aan verloren manuren en HR managers ook even nadenken hoe zij het welzijn van hun werknemers kunnen verbeteren. Zouden vele werkplekken dan niet veel leuker worden? Hoe is het voor mensen om op te staan en te denken…” hm weer een hele dan in dat lawaaierige kantoor” Welzijn op het werk, gelukkig zijn en je goed voelen heeft met ergonomische factoren te maken. Samen met onze Martine onze Akoestische interieur partner, werken we projecten en trajecten uit voor bedrijven die hun werkomgeving willen optimaliseren. Voor ergonomische tips en tricks werken wij samen met Koen van Supergoed.

Over akoestiek wordt heel veel gesproken… maar ook veel onzin verteld. Sommige mensen verkopen een laagje vilt over karton ook als een akoestisch product… Jaaa ok het ziet er leuk uit en het heeft eeen beetje massa maar echt… Efficientie is laag en de kostprijs hoog… En dan noemen wij dat geen “very fine solution”

Ook zijn er talloze boeiende boeken geschreven over muziek. Over wat het met ons als mensen doet als we geluid ervaren, muziek horen, welke prikkels er ontstaan en welke herinneringen ze kunnen oproepen. Belangrijk is dat we terug gaan luisteren. Echt luisteren naar elkaar en naar muziek, maar ook naar bv de natuur. Er is zoveel te ontdekken en te beleven.

Wil ook jij hier meer over ontdekken, dan ben je van harte welkom. Music was my first love… en daarom maken wij graag tijd voor u…