Zorgverleners vergeten vaak voor zichzelf te zorgen…

Gelukkig zijn er uitzonderingen op de regel…

Enkele jaren geleden kreeg ik een telefoontje van Melanie. Als dermatologe had zij zich, samen met haar partner, in een nieuwe praktijk gevestigd. Met de leuke onthaal- en wachtruimte en de goed uitgeruste kabinetten had ze de praktijk van haar dromen. Toch was er één groot ‘onzichtbaar’ probleem: geconcentreerd werken was niet mogelijk.

Gesprekken aan de balie en in de wachtruimte kon men in de consultatieruimte woordelijk verstaan. Uiteraard werkte dit ook omgekeerd waardoor de privacy van de patiënten in het geding kwam. Mede door de galm in de consultatieruimtes was het moeilijk om een rustig gesprek te voeren. Bij slechthorende patiënten moest er regelmatig herhaald worden, waardoor men automatisch luider ging spreken.
In die omgeving operatieve ingrepen uitvoeren was geen sinecure, zeker voor Melanie ’s partner die hoog sensitief is voor geluid.

Aan de hand van onze Very Fine Solutions akoestiek intake en akoestische metingen hebben we een omgeving en impact analyse gemaakt. Een goed gesprek met Melanie gaf duidelijkheid van wat er moest verbeteren. Op esthetisch vlak was ze blij met haar nieuwe praktijk. Daarom zijn we gaan zoeken naar akoestische oplossingen die zich bijna onzichtbaar integreren.

Het resultaat van een fijne samenwerking.

De grote zwart-wit foto in de consultatieruimte was oorspronkelijk geprint op een folie en aangebracht op een glazen paneel. Dit als afscheiding voor de kleedruimte van de patiënten. We hebben deze foto opnieuw laten drukken op een akoestisch canvas en in het zwarte frame geïntegreerd.

Dermatoloog Hoogstraten - akoestiek paneel met zwart-wit print

De akoestische spanwand maakte al een groot verschil maar was nog niet voldoende om de storende galm te verminderen. Tussen de reeds aanwezige lichtarmaturen werden ronde akoestische eilanden aangebracht welke voor extra absorptie zorgen.

Kwaliteitsvolle zorg staat ook voor een veilige omgeving.

Patiënten willen in vertrouwen op consultatie komen zonder het gevoel te hebben dat er wordt ‘meegeluisterd’. Tussen de verschillende ruimtes van de praktijk waren goed isolerende wanden opgetrokken. Desondanks hoorde men wat er in de naastliggende ruimte werd gezegd. Een geluidsdichte wand is maar zo sterk als z’n zwakste schakel.
Hierbij zijn deuren vaak de grote boosdoeners. Ondanks de grote investering heeft Melanie beslist alle deuren te vervangen door akoestische deuren waardoor de spraak-privacy wordt gegarandeerd.

In de ontvangst- en wachtruimte zorgen enkele akoestische spanwanden ervoor dat aan de balie het inplannen van afspraken vlotter verloopt. Patiënten kunnen zich ontspannen in de wachtruimte.

Akoestiek in de wachtruimte om de spraak privacy te borgen.
Het akoestische wandpaneel gaat naadloos over in de ruimte. Esthetische oplossingen met een gegarandeerd resultaat.

Na implementatie van alle akoestische oplossingen is het ‘onzichtbare probleem’ op een esthetisch verantwoorde manier opgelost. Zowel patiënten als medewerkers genieten van een comfortabele omgeving, minder stress en betere zorg.

De wand in de praktijk met de foto is prachtig gelukt. Ook de witte spanwand in de wachtzaal is niet storend.

Met name de levering van de akoestische deuren heeft meer dan een half jaar op zich laten wachten, maar het was het wachten waard, want de akoestiek is echt veel beter en mensen kunnen in de wachtzaal niet meer verstaan wat ik in de spreekkamer tegen patiënten zeg. Heel erg fijn.

Nogmaals hartelijk dank voor uw goede adviezen. Echt een meerwaarde voor mijn praktijk.

Akoestisch comfort in de eigen woning

Het verhaal kreeg nog een staartje… want twee jaar later had ik Melanie weer aan de lijn: “Martine, wij hebben je hulp nodig, we worden gek in ons eigen huis…”

Wat was het geval. Thuis werken met twee spelende, rond rennende kinderen in haar Scandinavische designwoning was niet vanzelfsprekend. Een week later stond ik voor hun prachtige nieuwe woning. Het was een zonnige dag en de woonruimtes baadden in het licht. Grote raampartijen met zicht op de tuin, strakke witte muren in contrast met de zwarte contouren van de ramen, accentmuren in Nordic blue, naturel hout en onderhoudsvriendelijke vloeren. De architecte was geslaagd in haar opzet om voor dit jonge gezin een sfeervol huis te creëren. Echter, zoals in veel hedendaagse woningen stelde zich één groot probleem… galm.

Door het inpassen van akoestische oplossingen die naadloos aansluiten op de architectuur en haast onzichtbaar zijn, behielden we de originele look en ontstond een leefbare woning. 

De akoestische spanplafonds en spanwand tussen  de ramen passen perfect in het interieur.

Dit werd ook toegepast voor de thuiswerkplek aan het raam. Hier zorgen kleurrijke akoestische schermen ervoor dat men met twee naast elkaar aan het bureau kan werken. En de kinderen vinden dit nu ook een leuke plek om hun taakjes te maken, te tekenen of gewoon even te surfen. 😊

Werkplek situtatie voor en na.

Door de woning en praktijk van deze familie akoestisch te verbeteren is er een aangename leef- en werkomgeving ontstaan die zorgt voor minder stress en bijdraagt aan een goede nachtrust.

En wij zijn blij met een gelukkige klant:

“Heel tevreden. Martine geeft professioneel advies en zoekt samen naar goede en esthetische oplossingen. Het is veel aangenamer en rustiger werken in een praktijk met goede akoestiek.”

Martine Driesen
Your partner in Acoustical Solutions

+32 471 27 92 41
martine@acousticalsolutions.eu